Deska kuchenna – praktyczna i estetyczna

Deska kuchenna to podstawowe akcesorium, które umożliwia nam nie tylko krojenie. Do wyboru mamy sporo wykonań z różnych materiałów. Stawiając na kilka rozwiązań będziemy w stanie nie tylko wygodnie kroić czy porcjować, ale również zyskamy na efektownym sposobie podania przystawek do stołu.

Deska kuchenna do krojenia

Gdy w grę wchodzi deska, która przede wszystkim będzie służyć do krojenia, dobrze jest zwrócić uwagę na jej wykonania. Tradycyjne i chętnie wybierane deski bazują na drewnie. Im twardsze drewno, tym trwalsza deska. Poza tym wygodnie się takiej używa. Należy jednak zwracać uwagę na to, w jaki sposób ją myjemy. Nie można jej wkładać do zmywarki czy też w całości moczyć w wodzie, bo łatwo nasiąka wilgocią. Dokładne suszenie chroni przed pozostawaniem wody, która staje się idealnym środowiskiem do namnażania bakterii.

Alternatywą dla drewnianego wykonania jest bambusowa deska kuchenna. Pod względem użytkowania czy sposobu mycia, praktycznie nie różni się od drewnianej. Jest jednak tańsza, a do tego poprzeczne ułożenie włókien bambusowych gwarantuje, że nie rozchodzi się i nie nasiąka aż tak łatwo wilgocią.

Odrobina nowoczesności i stylu

Deski kuchenne, na których chcemy podawać rozmaite smakołyki wprost na stół, powinny być ciekawe, kolorowe i przede wszystkim estetyczne. Na taką okazję warto wybierać pośród desek szklanych, kamiennych czy ceramicznych. Mogą być to również deski drewniane, ale na przykład okrągłe i obrotowe.

Szklane deski często opatrzone są kolorowymi motywami, nie tylko kuchennymi. Kamienne z kolei wyglądają na bardzo eleganckie i nowoczesne. Idealnie nadają się, by ułożyć na nich fantazyjnie mini przekąski, koreczki albo słodkie babeczki. Tak postawione bezpośrednio na stole będą się świetnie prezentować.

Kamienne wykonania są niezwykle eleganckie, a nawet luksusowe. Mogą zatem stanowić uzupełnienie kuchennej aranżacji. W szczególności wnętrz nowoczesnych czy nawet futurystycznych, ale i tych z nutą minimalizmu.

Deska kuchenna o różnych zastosowaniach

Poza krojeniem czy podawaniem przystawek, deska kuchenna spełnia rolę podkładki pod gorące naczynia. Zarówno ta drewniana, szklana czy też kamienna. Do wyboru mamy jeszcze jedną alternatywę, a mianowicie wcześniej wspomnianą deskę ceramiczną. O tyle lepiej sprawdza się od szklanej czy kamiennej, że jest trwalsza i nie ma aż takiego ryzyka jej stłuczenia. Pod względem właściwości zaś, znów możemy liczyć na to samo.

Ostateczny wybór to kwestia oceny własnych potrzeb i oczekiwań. Oferta jest na tyle bogatą, że z powodzeniem nawet najbardziej wymagający znajdą coś dla siebie. W końcu to tylko albo aż, praktyczna i niezbędna deska kuchenna.

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge