Olej z kokosa. Poznaj jego moc!

O zdrowotności różnego rodzaju olejów mówi się coraz więcej. Na półkach sklepowych, także w marketach, możemy zakupić olej z kokosa, olej z orzechów czy olej z czarnuszki. A to wciąż dopiero początek długiej listy tego typu produktów, które zaczynają gościć w naszych kuchniach i nie tylko. Dziś przyglądamy się właściwościom i możliwościom zastosowania oleju kokosowego.

Olej z kokosa. Na zdrowie

Najzdrowszy olej kokosowy uzyskiwany jest z miąższu orzecha i następnie tłoczony na zimno. W dużej mierze możemy liczyć na właściwości ochronne. Olej kokosowy działa antybakteryjnie, antywirusowo oraz przeciwgrzybiczo. Wspomaga leczenie dolegliwości bólowych zębów. Idealnie sprawdza się w przypadku osłabienia organizmu spowodowanego infekcjami, gorączką czy przeziębieniem. Kolejno może być stosowany wspomagająco przy leczeniu problemów skórnych, schorzeń po stronie układu trawienia, awitaminozy oraz kamicy nerkowej.

Silne właściwości anty-: wirusowe, grzybicze i bakteryjne, zawdzięczamy kwasowi laurynowemu. Stanowi ów połowę oleju kokosowego. W ludzkim organizmie przekształcany jest w monolauryn, decydujący o wcześniej wspomnianych właściwościach.

Olej z kokosa wykazuje wysoką zawartość naturalnych antyoksydantów. Substancji znanych, jako działające antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. Do tego pewna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na te ostatnie, przez długi czas panowała opinia o jego negatywnym wpływie na nasz organizm. Z czasem udowodniono jednak, iż olej kokosowy, jak i sam orzech są bezpieczne i przede wszystkim zdrowe.

Zalety i korzyści, na jakie można liczyć

Wedle niektórych badań stosowanie oleju kokosowego pozwala obniżyć poziom „złego cholesterolu”. Ponadto można liczyć na efekt odżywczy i dostarczenie niezbędnej energii, która wpływa również na pracę i funkcjonowanie naszego mózgu.

Można liczyć kolejno na uczucie sytości wywołane jego spożywaniem, dzięki czemu uznany jest za produkt, który sprzyja odchudzaniu. Czy jest aż tak cudowny? Nie do końca. Poza zaletami i korzyściami trzeba brać pod uwagę, że jest wysokokaloryczny i podwyższa ogólny poziom cholesterolu w organizmie.

Stosować czy nie?

Spośród dostępnych olejów roślinnych, kokosowy uznany jest za najgorszy jakościowo. Mimo tego wiele osób przekonuje się do jego właściwości. Nie brakuje dobrych, ale i negatywnych opinii, na temat jego stosowania. Jak jest naprawdę? Faktem jest to, że olej kokosowy wciąż podlega dogłębnym badaniom. Wykazuje sporo korzystnych właściwości, ale trzeba go stosować z umiarem i rozsądkiem. Zważając również na swoje potrzeby i aktualny stan zdrowia.

Czy olej z kokosa powinien zatem zagościć w mojej diecie? Weźmy pod uwagę wszystkie właściwości, ale i wady jego stosowania. Dopiero na tej podstawie zadecydujemy czy znajdzie miejsce w naszej kuchni.

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge