Przepisy z łososiem, czyli w jakiej postaci łosoś gości na moim stole

Kiedy szukam jakichś kulinarnych nowości, najchętniej sięgam po przepisy z łososiem. Pomysłów na przyrządzenie tej ryby jest naprawdę bardzo wiele. A że łosoś już sam w sobie jest rybą smaczną, cieszy podniebienie tych, którzy go kosztują, bez względu na to, w jakiej odsłonie zostanie podany. A zatem, zależnie od tego, jakie smaki preferujesz, możesz znaleźć przepisy z łososiem smażonym, grillowanym, duszonym lub gotowanym.

Łosoś to szlachetna i bardzo smaczna ryba, która świetnie sprawdzi się zarówno zaserwowana jako mała przekąska, sycące danie obiadowe, jak i wykwintna kolacja. Możesz przyrządzać z niej sałatki lub podawać jako danie główne. Świetnie smakuje łączony z makaronem, różnymi sosami, a także kaparami i pesto z rukoli. Podawać możesz go z warzywami i ziemniakami oraz innymi dodatkami.

Przepisy z łososiem

Ponieważ sama wprost uwielbiam tę rybę, dość często wyszukuję  nowe przepisy z łososiem. Dziś podaję tylko dwa z nich, ale na pewno powrócę jeszcze do tego wpisu i poszerzę podane tu wiadomości o kolejne, ciekawe przepisy.

Łosoś pieczony

Przepis na łososia pieczonego sprawdzony został przeze mnie już dawno, kiedy to po raz pierwszy przygotowywałam go na Wigilię. Ponieważ wszystkim zasmakował, jeszcze wielokrotnie później do niego wracałam. Jego atuty to krótki czas potrzebny na przygotowanie potrawy oraz niewielka ilość składników.

Składniki:

  • filet z łososia
  • 2 łyżki masła
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia umyj, skrop sokiem z cytryny i delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podziel na porcje, zależnie od liczby osób.
  2. Przygotuj filię aluminiową (muszą to być odpowiednio duże kawałki, by zawinąć w nie rybę).
  3. Każdą porcję łososia ułóż na osobnym kawału folii.
  4. Na rybie połóż przeciśnięty przez prasę czosnek (ja daję zwykle jeden ząbek na każdy kawałek ryby).
  5. Na czosnek połóż niewielką ilość masła, które sprawi, że ryba ładnie się upiecze i nie będzie sucha.
  6. Szczelnie zawiń każdy kawałek ryby w folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20 – 25 minut.

Roladki z łososia z serem

Roladki wyśmienicie smakują podane w formie zimnej płyty jako przekąska. Możesz serwować je podczas wyjątkowych okazji, jak i na co dzień.

Składniki:

  • serek śmietankowy (ok. 30 dag)
  • śmietana 18%
  • listki bazylii
  • czarne oliwki
  • 5 suszonych pomidorów
  • 25 dag wędzonego łososia w plastrach
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszaj dokładnie z 3 łyżkami śmietany. Dodaj do tego 5 drobno posiekanych listków bazylii.
  2. Do serka dodaj następnie 7 sztuk drobno pokrojonych czarnych oliwek i 5 suszonych pomidorów. Całość wymieszaj i dopraw do smaku pierzem.
  3. Plasterki łososia rozłóż w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Możesz układać je na folii spożywczej, w którą na koniec zawiniesz przygotowane roladki.
  4. Plastry łososia posmaruj przygotowanym wcześniej serkiem, a następnie zwiń je w rulon i mocno owiń folią. Całość odstaw na 4 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu podawaj pokrojone na plasterki o grubości 1, 5 cm.

To moje ulubione przepisy z łososiem i ulubione z tą rybą potrawy. Oczywiście mam ich w zanadrzu jeszcze więcej, ale to już temat na inny wpis.

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge