Wok – czyli niezwykła patelnia do chińskich potraw

WOK, czyli charakterystyczna głęboka patelnia cechująca się wysokimi ściankami i dnem o niewielkiej średnicy, to naczynie kojarzone głównie z kuchnią orientalną. Rzeczywiście, idealnie nadaje się do smażenia potraw chińskich, jednak równie dobrze smakują przyrządzane w niej tradycyjne polskie potrawy.

Zdrowe żywienie robi się w Polsce coraz popularniejsze. Zwracamy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale także jak przygotowujemy poszczególne potrawy. Wraz z modą na to, co zdrowe, pojawiły się w naszych kuchniach patelnie typy wok. Przywędrowały do Polski aż z Dalekiego Wschodu. Być może właśnie z tego względu początkowo łączone były jedynie z przyrządzaniem orientalnych potraw. Nie mniej jednak nie musi to być ich jedyne zastosowanie. Z pomocą patelni typu wok przygotować można smacznie i zdrowo szereg potraw typowych dla tradycyjnej, polskiej kuchni.

Wok – niezwykła patelnia

Wok to patelnia, która przypomina miskę z jedną lub dwoma rączkami. Przystosowana została do szybkiego przygotowywania potraw. Zgodnie z legendą, jej początki wywodzą się z okresu, kiedy w starożytnej Azji dostęp do opału był bardzo utrudniony. Musiano więc wymyślić metodę smażenia, która byłaby szybka i efektywna zarazem, a tym samym wymagałaby zużycia znacznie mniejszej ilości energii cieplnej. Idealnym rozwiązaniem był właśnie wok. Tradycyjne chińskie naczynie wok różniło się nieco od tego, jakie znane jest współcześnie. Przede wszystkim posiadało inny, bo półokrągły kształt.

Decydując się na zakup takiej patelni, warto zwrócić uwagę, by miała lekko spłaszczone, dostosowane do produkowanych zgodnie z europejskimi standardami kuchenek. Jeśli gotujesz na kuchence indukcyjnej, twój wok powinien być wykonany z materiałów ferromagnetycznych. W sklepach znajdziesz rozmaite rodzaje woków: ceramiczne, stalowe, żeliwne. Ja zdecydowałam się na zakup ceramicznej (sklep internetowy akcesoria kuchenne).

Gotowanie z użyciem woka

Pierwsze użycie woka powinno zostać poprzedzone jego przepaleniem. Dzięki temu na powierzchni patelni wytworzona zostanie węglowa powłoka, która zapobiega przypalaniu się potraw. Z użyciem opisywanej patelni możesz przygotowywać potrawy metodą stir – frying, czyli smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu, rozgrzanej do wysokiej temperatury. Popularne jest równiezż duszenie potraw. Dobrej jakości wok charakteryzuje się równomiernym nagrzewaniem się dna i ścianek naczynia. Smażenie na mocno rozgrzanym oleju jest krótkotrwałe, dzięki czemu wszystkie dodane składniki zachowują swoje cenne wartości odżywcze.

Co można przygotować na patelni typu wok?

Potrawy przygotowywane na patelni wok w moim wykonaniu to najczęściej jednogarnkowe dania na bazie mięsa i warzyw lub samych warzyw. W takiej mieszance nie może oczywiście zabraknąć także aromatycznych ziół. Choć mój kulinarny repertuar jest nieco skromny, ty możesz pokusić się o znacznie większą różnorodność. Konfitury i pączki to tylko niektóre z potraw, jakie możesz z jego wykorzystaniem wykonać. Jeśli jednak planujesz się ograniczać, podobnie jak ja, do potraw jednogarnkowych, to i tak warto postawić na wok. Gotowanie z jego wykorzystaniem jest znacznie zdrowsze, ponieważ pozwala na obniżenie ilości spożywanych tłuszczy.

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge