Wypieki doskonałe – blaszki do pieczenia w pogotowiu!

Wypieki mogą być zawsze udane. Niezależnie od tego, jaki rodzaj blach czy foremek wybierzemy. Oczywiście każdy produkt ma swoje atuty, ale i nieco słabsze strony. W grę wchodzi jednak sprawdzony przepis, trzymanie się podanych proporcji odnośnie składników czy też rozmiarów form. Do tego właściwie użytkowanie blaszek, co przekłada się na możliwość wykonania nawet najbardziej skomplikowanych i złożonych ciast. Bez ryzyka niepowodzenia. Co nam oferują producenci?

Tradycyjnie i z klasą

Blachy aluminiowe i ocynkowane to najtańsze rozwiązania. Nie oznacza to, że muszą być gorsze czy problematyczne podczas użytkowania. Ich podatność na łapanie wilgoci i rdzę jest większa niż w innych przypadkach, ale i na to są sposoby. Wystarczy stosować specjalny papier do pieczenia bądź smarować formę przed przełożeniem do niej ciasta. Poza tym dokładnie wycierać do sucha tuż po umyciu, by nie dać się zagnieździć wilgoci. Tego typu blaszki rozpoznamy zwykle po srebrnym kolorze. Najlepiej nadają się do stosowania w kuchenkach z piekarnikiem gazowym.

Tego typu blacha do pieczenia choć nie powala nas swoją jakością, to wciąż jest w stanie przetrwać długi czas w kuchni. Poza tym lubimy to tradycyjne wykonanie. Klasyczne kształty keksów, babek, a nawet pieczeni i pasztetów. W domowej i klimatycznej kuchni, którą urządziliśmy w stylu rustykalnym, w pierwszej kolejności postawimy na takie wykonania.

Odrobinę nowocześniej

Dla nieco bardziej wymagających, którzy nie chcą odchodzić zbyt daleko od klasyki, ale liczą na wyższą jakość za rozsądną cenę, przygotowane zostały blaszki z powłokami nieprzywierającymi. Rozpoznamy je po czarnym kolorze. Najlepiej nadają się do kuchenek z piekarnikami elektrycznymi. Nie musimy tutaj stosować papieru do pieczenia czy korzystać z opcji smarowania tłuszczem. Powłoka non-stick pozwala upiec ciasto bądź inne danie bez przypaleń i łatwo wyjąć je z formy.

Z wysokiej półki

Najdroższa, a zarazem najlepsza jakościowo opcja, to blachy do pieczenia wykonane ze stali węglowej. Także opatrzone nieprzywierającymi powłokami. Świetnie się w nich piecze, bez ryzyka przypaleń. Zaleca się jedynie stosowanie delikatnych sztućców czy narzędzi kuchennych, ponieważ łatwo ulegają zarysowaniu.

Szklana i ceramiczna alternatywa

Ciekawą opcją są formy szklane oraz ceramiczne. Ich największym atutem jest to, jak się prezentują. Ciekawe wykonania, estetyka i elegancja sprawiają, że wypieku nie musimy przenosić na talerz. Razem z taką formą stawiamy bezpośrednio na stole. Tym bardziej, że chociażby ceramiczne naczynia są przepięknie zdobione. Formy te nie wymagają od nas wielkiego wysiłku, jeśli chodzi o utrzymanie w czystości. Musimy tylko pamiętać, że trudno im będzie przetrwać upadek. Poza tym są dość odporne chociażby na zarysowania.

Wybierzmy takie formy i foremki, które spełnią wszystkie stawiane przed nimi oczekiwania. Także pod względem tego, jak będą się prezentowały postawione bezpośrednio na stole.

 

Dodaj komentarz

CommentLuv badge